Ako vybrať dvere?

Fóliované, laminované, či dýhované dvere? Alebo dvere z masívu?

Pri výbere interiérových dverí sa, ak nezariaďujeme novostavbu, ako nad prvou možnosťou zamyslíme nad renováciou súčasných. Tu je rada jednoduchá, renovovať sa oplatí len dvere, ktoré majú skutočnú, typicky historickú, hodnotu. Sú to vyrezávané prvorepublikové krídla, zdobené obložky, alebo poctivý masív z tvrdého dreva od šikovného majstra? Inými slovami, boli dvere v dobe ich nákupu nadpriemerným, alebo luxusným tovarom? Ak áno, určite renovovať, alebo ich aspoň posunúť niekomu, kto to spraví! Ak sú to socialistické papundekle, olepovanie fóliami je vyhadzovanie peňazí a plytvanie časom a ďaleko lepšiu službu zvládnu s minimálnym rozdielom v cene dvere nové.

Ak teda vyberáme nové dvere, máme na výber viacero kritérií, ktoré môžeme rozdeliť podľa:

 

Spôsob výroby

Dvere vyrobené na zakázkutypicky z masívneho dreva. Vyššia investícia sa (po dlhom čase zrejme) vráti, dajú sa renovovať, prípadne úplne meniť farbami aj výplňami po celé generácie, prispôsobia sa neštandardným stavebným otvorom, ktoré dokážu nádherne zdôrazniť, to všetko ale závisí len a len od majstra stolára. Skutočný umelec si však zapýta skutočnú odmenu, 1000 Eur za krídlo nie je horná, ale často spodná hranica, naviac treba vyberať opatrne a na základe referencií! Masív je extrémne citlivý materiál, drobné zanedbanie sušenia, či výberu a dvere nebudú dovierať, môžu popraskať, lúpať sa, alebo „len“ budú vyzerať nekvalitne na prvý pohľad. Pri danej investícii hrozná predstava.

Štandardizované dvere od niektorej z mnohých veľkých firiem. Rádovo lacnejšie, ideálne do štandardizovaných stavebných otvorov, už pri základnej kvalite poskytnú vyššiu odolnosť oteru, než masív a istotu tvarovej stálosti, v rozumnom časovom úseku aj bezproblémovú výmenu znčeného krídla.

Typy konštrukcie

„Plytové“, polotovarové krídlo – modernejšia verzia toho, čo bolo vo všetkých štátnych bytoch, môže byť vyplnené materiálom podobným včeliemu plástu, pevnejšou a ťažšou dutinkovou drevotrieskou, alebo rozličnými izolačnými materiálmi, ide ale vždy o kompletne vyrobené plné krídlo, do ktorého sa následne vyrežú okienka a otvory.

„Rámové“ krídlo vyrobené spojením dosiek, tie vytvoria rám krídla, do rámu sa pri kompletácii krídla vkladá jeho výplň z dosiek, alebo skla. Krídlo je ťažšie a tuhšie, vyzerá prirodzene hodnotnejšie (nie ako výlisok, skôr ako ozajstné dielo stolára, čo narezal a poctivo pozbíjal dosky do jeho tvaru)

Osobitým prípadom sú celosklenené dvere, sú dizajnovo čisté, prispôsobia sa veľkosťou aj tvarom akémukoľvek priestoru, pôsobia luxusne a moderne, podstatnou nevýhodou je mizivá izolačná schopnosť najmä čo sa zvuku týka a nutnosť dobre si premyslieť celkové ladenie priestoru, ideálne v kombinácii s vizualizáciou.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že plytové dvere v najlacnejšej konštrukcii v cenách okolo 40 – 70 Eur bývajú ľahké a málo tuhé, rámové dvere v ich najnižšej cene okolo 90 Eur už sú z princípu výroby tuhé, ťažké a pôsobia hodnotne, od cca 100 Eur za krídlo však už je kvalita vyrovnaná u oboch druhov a rozhodujú skôr dizajnové preferencie. Sklenené krídlo je možné zadovážiť za ceny okolo 200 Eur, cena sa však na rozdiel od klasických dverí vysoko navýši pri väčších rozmeroch, sklo totiž platíte za jednotku plochy.

 

Povrchová úprava

Najrozšírenejšie sú dvere fóliované a laminované, v oboch prípadoch ide o napodobeninu dreva (či iného materiálu), v súčasnosti však výrobcovia používajú vlastné pomenovania, ktoré so zaužívaným konceptom rozlišujúcim lacnejšie a menej kvalitné „fólie“ a drahšie a kvalitné „lamináty“ málokedy korešpondujú. Typický laminát, pre ktorý pôvodné delenie platí, používajú ho drahší výrobcovia typu Sapelli aj široké spektum poľských firiem typu DRE a PORTA a jeho výberom zákazník nesiahne vedľa nesie naprieč značkami označenie CPL. Nedostatkom bývalo menej verné napodobenie dreva, niektoré dekory pôsobia vyslovene lacno, je tu však vidno veľký posun s každým novým vzorom, konkurenčným bojom sa táto nevýhoda čoskoro stratí. Typická fólia už je mimo supermarketových dverí používaná zriedkavo, má ju v ponuke napríklad výrobca DRE u svojej najlacnejšej rady, je to vlasne len papier prestriekaný čírym lakom. Odolnosť býva biedna, čoskoro sa okolo kľučky objavujú neodstrániteľné mastné fľaky a ušetrená suma je v súčasnosti v jednotkách eur. Medzi dvoma spomínanými možnosťami sa potom rozprestiera široké spektrum povrchových úprav, pre ktoré sa technicky má používať označenie „fólia“, odolnosťou v reálnej prevádzke však za CPL laminátmi príliš nezaostávajú. Logicky sa rozširujúcim trendom stali tzv. 3D povrchy napodobujúce povrch dreva a jeho nedokonalosti, v súčasnosti hlavne pomerom matnejších a lesklejších plôšok, nie je ďaleko doba, keď túto formu prevezme skutočné reálne napodobnenie štruktúry, ako je to v súčasnosti bežné u kvalitnejších laminátových podláh. V pomere ceny a výkonu 3D fólie (lamináty?) vedú, výrobcovia fólií na vernejše zobrazenie prechádzajú často bez zmeny ceny.

Osobitnou kategóriou sú prírodné dýhy, tento povrch nesie všetky pozitíva (skutočné dreviny, nepopakujúci sa, prirodzený vzor, luxusnejší vzhľad) aj negatíva (zmena farebného odtieňa, nižšia odolnosť) dreva ako takého. Zo skúseností vyplýva, že dýhované dvere vyžadujú celkovo vyššiu investíciu a zamietnutie najlacnejších riešení, ktoré môžu byť vzhľadovo zúfalé – mal som tú česť s dverami a zárubňami v natoľko rozdielnom odtieni, že vyzerali ako úplné provizórium, v ďalšom odstrašujúcom prípade výrobca nalepil dýhu tak, že rovanké „očko“ po konári sa na jedinom krídle opakovalo 3 krát v pásoch posunuté o 15 cm. Ani jeden prípad nebol reklamovateľný a patrí do tolerancie prírodných materálov, v oboch prípadov by najlacnejšie „laminátky“ boli ďaleko krajším riešním, o praktickej stránke nehovoriac! Podobné prípady sa nestávajú u luxusnejších značiek typu Sapelli, alebo Solodor, je však nutné počítať s investíciou od 500 Eur za komplet vyššie.

Cenové rozdiely sa čím ďalej, tým viac stierajú, ak ako príklad použijem najklasickejšie plné dvere od DRE, najlacnejšia lakovaná fólia je ocenená na 33 Eur, základná kvalitnejšia fólia na 48 Eur, 3D fólia 55 Eur, CPL na 65 Eur a prírodná dýha 100 až 140 Eur v závislosti na drevine, podobné pomery platia aj pri zárubniach.

 

Rozmery

V našich podmienkach sa používa stavebná norma ČSN určujúca rozmery tak, že dvere bez úprav (prípustný je zrez od spodu dverí v jednotkách cm) sedia na zárubne naprieč výrobcami a ročníkmi, nie je teda problém zavesiť nové dvere na staré zárubne v byte, použiť špičkové dýhované dvere na lacnej oceľovej zárubni zo stavebnín (mimochodom to môže byť cenovo zaujímavá a atraktívna kombinácia), nášmu regiónu blízke dvere z Poľska majú normy o málo, ale podsatne odlišné a budú pasovať znova len na zárubne v poľskej norme. Práve tieto normované rozmery sú dôvodom, pre ktorý u nás nebývajú dostupé dvere z Talianska, Francúzka či Nemecka, ich rozmery sú značne odlišné a pre výrobcu nie je náš trh dostatočne zaujímavý na to, aby upravoval výrobné vzory. Že sa to v budúcnosti zmení je pravdepodobné, samozrejme je tiež možné pripraviť otvory podľa iných noriem za cenu komplikovanej dostupnosti náhradných dielov a provizórnych riešení napríklad po nehode.