Ako vybrať podlahu?

Laminátová, drevená, vynilová či korková podlaha? Alebo radšej uprednostniť keramiku?

V marketingových oddeleniach každej značky sa vymyslí kopec dôvodov k uprednostneniu práve ich sortimentu, katalógmi vyškolení predajcovia budú teórie ochotne posúvať zákazníkom a na fórach sa to odborníkmi len hemží, ale naozaj sa musíte výberu báť a držať sa dookola opakovanej mantry „Výber nesmiete podceniť“? Odpoveď znie – nie tak celkom. Každý materiál totiž má svoje zjavné výhody a zjavné nevýhody, tie sú ale vždy kompenzované navzájom a dajú sa aj obchádzať – na studenú dlažbu položíte menší koberec tam, kde sa najviac zdržujete, pod kancelársku stoličku položíte ochrannú podložku, nech sa nepoškodí drevená dlážkovica… Dokonalá podlaha neexistuje, existuje však podlaha podradná, ktorá nevyzerá dobre, neslúži a po pár rokoch je na vyhodenie. Ale s podlahou to nie je ako so žiarovkou, ktorá prestane svietiť, tak po ceste z Kauflandu kúpite druhú. Aj keď bude podlaha vyzerať hrozne, budete po nej chodiť ešte mesiace, alebo aj roky, počúvať jej škrípanie, vidieť, ako sa rozpadá, je stále škaredšia a škaredšia, tak ju zakrývať kobercami a odhodlávať sa na rozbombardovanie celého bytu kvôli výmene… Tomu sa dá vyvarovať kúpením materiálu odpovedajúcej kvality. Tu sa práve vynára základný predpoklad vyhnutia sa problémom v budúcnosti – každý materiál má cenovú hranicu, pod ktorú už ho nie je možné vyrobiť použiteľný a každé ušetrené euro nesie veľké kompromisy, naopak nad ňou sa už netreba o kvalitu báť a aj keď sú medzi výrobkami často značné rozdiely, už by ste nemali natrafiť na úplný „šmejd“. A práve táto hranica je pri rôznych materiáloch rôzna a vyvíja sa aj v priebehu času.

Takže opomeňme vlastnosti jednotlivých druhov podlahovín, ktoré sú všeobecne známe a venujme sa čisto otázke finančnej. Aká je situácia na trhu teraz, po predstavení noviniek roku 2015? Na akých hraniciach začína skutočný „pomer cena/výkon“?

Laminátová podlaha – u bežných značiek je to okolo 10 Eur/m2. Okolo tejto hranice už sa dajú kúpiť podlahy s priznaným spojom (označované V4, alebo podobne), aj keď tento začal čisto ako dizajnová záležitosť, u lacnej laminátky robí obrovskú službu práve tým, že priznáva hrany dosiek – 10 Eur ešte nie je dosť veľký materiálový rozpočet na naozaj kvalitné jadro a to po pár rokoch (u supermarketakcioviek aj po pár mesiacoch) napučí, alebo sa naopak zmrští spolu so zmenou vzdušnej vlhkosti, vytlačí okraje dosiek von, do vzniknutých škár sa dostane prach, okraje laminátu sa oderú a aj keď podlaha je normálne použiteľná (inými slovami dá sa po nej chodiť), vyzerá otrasne. Priznaný spoj bude vyzerať stále rovnako a schová sa v ňom aj menšia nehoda s vodou. Za vyššie ceny kúpite krajšie spracovanie, zaujímavejšie dekory, „nástup“ je ale v tomto prípade bleskový, nie je problém vybrať (pre veľa ľudí to platí naopak – je až problém si vybrať) krásnu a slušnú podlahu do 13,50,-/m2. Od cca 15 Eur začínajú podlahy od značky Quick-step, tam je už kvalita bezkonkurenčná. Za 20 Eur sa dá kúpiť laminátka vodotesná, ktorej neovplyvní záruku ani montáž priamo v kúpelni, okolo 35 Eur je horná hranica, nad ktorú laminátové podlahy nejdú skrátka pre to, že vyššiu cenu už by nebolo čím ospravedlniť. U laminátky platí aj ďalšie špecifikum – montáž zvládne každý sám a ani montáž firmou nie je drahá, takže ak vynásobíte výmeru 13 – 15 Eurami, dostanete sa na skutočnú cenu deliacu Vaše izby z varianty „holý betón“ na variantu „dám nábytok a bývam“ a je možné, že ešte nejaké financie aj zvýšia.

Vinylová podlaha – Slušný vinyl sa dá kúpiť okolo 15 Eur/m2, cena vinylových podláh pôjde dole a zastaví sa pravdepodobne, s ohľadom na jeho konštrukciu, ešte nižšie, než u laminátu. Problém je, že tvrdiť u materiálu, čo je na trhu 5 rokov aj s cestami, že vydrží 20 rokov je prinajlepšom odvážne – zmesi na jeho výrobu sa stále vyvíjajú a to nie len k vyššej kvalite, ale aj k nižšej cene za cenu kompromisov, na to je treba myslieť. Priznané spoje nie sú také dôležité, ako pri lamináte, ale na škodu tiež nie sú. Za spomínanú cenu kúpite 2 mm lepený vinyl, ktorý si sami položíte ťažko, montáž firmou je obvyklá, je treba pričítať lepidlo, penetráciu a obvykle aj niveláciu a brúsenie, ktorá môže pokládku drasticky predražiť. Pri dobrom povrchu sa dá dostať na hranicu 20 – 25 Eur/m2 komplet, môže byť lákavé, že za tieto ceny sa už objavuje aj 4 mm vinyl s klikom, ktorý sa dá položiť svojpomocne, super ponuka až na dve veci – prvá vec je, že doplatok za „klik“ je vyšší, než by ste zaplatili firme za nalepenie bezklikového, druhá, že ho MUSÍTE položiť na špeciálnu a značne drahú podložku. Je neuveriteľné, že kolujú rady položiť tento materiál na hocijakú podložku, pokojne aj tú najlacnejšiu – pozrite sa na 0,5 mm vysokú zarážku držiacu dosky pokope a pochopíte. Výrobcovia naviac využívajú statusu „Nového zázračného materiálu“ a ešte príliš nedodržiavajú cenovo/pomerové mantinely, nie je problém nájsť vinylové podlahy s klikom za cenu cez 50 Eur/m2, ich prínos proti 35 Eurovým je však diskutabilný. Podobne sa dá naraziť na veľmi lacné výrobky a tu je opatrnosť skutočne na mieste – povrch môže byť natoľko porézny, že rozliate víno nechá neodstrániteľné fľaky, mastnota od bežného varenia v kuchyni nepôjde odstrániť inak, než kartáčom na kolenách, dosky sa zvlnia, ostanú na nich stopy po nábytku a podobne.

Drevená podlaha – dobré drevo sa pohybuje okolo 25 Eur/m2, ako u jediného materiálu tu platí, že viac platíte už LEN za vzhľad. Kupovať drevenú podlahu v akcii za cenu podstatne nižšiu, než je spomínaná, je veľká lotéria – tak či tak to bude značná investícia a stačí chyba pri sušení vo výrobe, podlaha sa skrúti a spoje otvoria trebárs na centimeter, alebo sa začne lúpať lak, zlá impregnácia začne smrdieť… Za spomínanú najnižšiu cenu už na druhej strane kúpite dobrý materiál aj u uznávanej značky, problém je len spomínaný vzhľad, na rozdiel od umelých materiálov, ktoré vytvorí grafik bez obmedzení fantázie, drevo musí niekde vyrásť, musí sa vyťažiť, vytriediť, spracovať… A to stojí peniaze. Za základnú cenu dostanete dubovú podlahu vo formáte parkietok cca 5×30 cm nalepených na podkladovej doske, nalakovaných bezfarebným lakom. Ak chcete parkety väčšieho formátu, také, ktoré skutočne poskytnú dojem luxusu pravého dreva, priplácate si veľké peniaze, ak chcete namiesto dubu orech, priplácate veľké peniaze a tak ďalej. Zaujímavé ponuky môžu byť na masívne drevo – väčší formát, skutočný „masív“, nie vrstvená podlaha, kde je „to pravé drevo“ hrubé 4 mm, možnosť úpravy povrchu podľa seba, opráv aj zmien vzhľadu a to všetko už od 15 Eur… Áno, až na to, že je to cena za surový materiál, toto drevo musí nalepiť skúsená firma, tá ho ešte na mieste brúsi, morí, lakuje… Nakoniec sa pod 40 Eur/m2 nedostanete. Komu sa páči dubová lakovaná parketa, nech násobí výmeru bytu 30 Eurami pri svojpomocnej pokládke (je podobne jadnoduchá, ako pri lamináte), kto chce mať doma skutočne podlahu, na akej budú návštevy oči nechávať, na hranici 50 Eur už je slušný výber, horná hranica ceny je potom prakticky neobmedzená.

Dýhovaná podlaha – Špecifická kategória, ktorá ponúka za ceny od 25 Eur podlahu, za akú by ste v klasickom dreve zaplatili dvojnásobok a viac, to však za cenu chúlostivosti na poškodenie. Ak rozpočet túto cenu umožní a ste si vedomí nižšej odolnosti, nemusí to byť zlá voľba. Pokládka je rovnaká, ako u laminátky, takže 30 Eur krát výmera ponúkne už široké možnosti výberu skutočne luxusného vzhľadu aj pocitu z pravého dreva, najdrahšie sa pohybujú okolo 60 Eur, to už sú ale krájané dýhy tropických stromov a vzácnych drevín vo vysokej akosti.

Korková podlaha – Ďalšia špecifická kategória, do značnej miery podobná pravému drevu, za 20 Eur dostanete vzhľad rozprestretej zátky od vína, akékoľvek dizajnovo zaujímavejšie dekory letia cenou hore, lacnejšie výrobky môžu znamenať blednúce farby, vychodené „chodníky“ v príliš mäkkom povrchu, lúpajúce sa okraje… Alebo nemusia, aj to má korok s drevom spoločné, je to ale chúlostivý materiál, ktorý ani v najlacnejších, pochybných verziách nie je práve zadarmo a chyby môžu znamenať jeho úplnú likidáciu v krátkom čase. Radšej pripomínam, že niektorí domáci majstri skúšajú lepiť na podlahu korkové štvorce určené pôvodne ako podložky pod podlahy a tieto potom lakovať, podložkový korok je násobne redší, ako pochôdzny, životnosť týchto podláh teda nezvykne dosahovať ani cenu za tú pracnosť, každopádne za cenu okolo 30 Eur/m2 už sa pekná korková podlaha urobiť dá.

Dlažba – Podobne ako u laminátu, veľká konkurencia a dlhá doba na trhu vytvorila aj výrobky, čo vyzerajú v katalógu a chvíľu aj doma luxusne, po pol roku budete musieť pozakrývať popraskanú glazúru, prípadne ešte pred používaním priplatiť dlaždičovi za komplikácie pri pokládke. Podľa mojich kolegov v špecializovaných obchodoch sa dá pekná dlažba s dlhou životnosťou kúpiť od 20 Eur/m2, tu ale musíme pripočítať prácu pokladača, lepidlo a špárovačku, a obyvkle aj niveláciu, takže sa dostávame na cenu 30 Eur bez výrazných kompromisov so širším výberom dekorov. Na rozdiel od pokládky vinylu, alebo komplikovaného projektu v dreve, šikovných obkladačov je plné Slovensko, takže je možné na práci ušetriť, rovnako je však plné Slovensko príbehov o odfláknutej práci, v tomto smere teda doporučujem radšej neriskovať.

 

Špeciálna kapitola – výpredaje, akciové ceny, zľavy… – Akciová cena je tradičné lákadlo, ktoré má u podlahovín výrazné špecifiká, takže radšej v osobitnom odstavci a postupne – U laminátu sú zaužívané nadsadené maloobchodné ceny, z ktorých automaticky dostanete zľavu, nie je teda treba na počet percent zľavy príliš dbať. Za posledné roky sa výrazne viac oplatí kupovať nový tovar, namiesto zlacneného staršieho, platí, že za cenu 2 roky starej verzie zlacnenej o polovicu kúpite úplne nový model v rovnakej kvalite a lepšom vzhľade, stačí sa držať spomínanej spodnej cenovej hranice a nenechať sa zlákať ponukou podlahy, čo „bola za 18 a je za 8“, za tých 8 spravidla kúpite rovnakú a za 10 takú, čo tú „akciovú 18-eurovú“ strčí do rukáva. Drevo aj korok naproti tomu v kvalite veľké skoky nerobia, takže naraziť na dobrú ponuku je skutočne možné, je len treba rozlíšiť skutočné zlacnené produkty kvalitnej značky a drevo pochybného pôvodu zlacnené len naoko. Tu je opatrnosť naozaj na mieste, nekvalitné drevo totiž dokáže život znepríjemniť oveľa viac, než iné materiály. Dýha a vinyl lietajú cenami po všetkých hraniciach, výrobcovia hľadajú možnosti trhu, môžu skúšať aj ponúknuť značne predražený tovar, na ktorý neskôr hodia veľkú zľavu, aby sa ho aspoň zbavili, problém je, že nikto vlastne nevie, ako sa dnes vyrobené podlahy budú správať o 10 rokov, budúci rok sa môže zmeniť zmes, alebo skladba vrstiev a na pohľad rovnaký materiál bude úplne iný kvalitou – a to oboma smermi. Čo sa vinylu týka, aj keď to reklamy popierajú, so vzorom, ktorý sa snaží napodobniť, si ho nikto ani náhodou nepomýli a jeho vzhľad je rovnako primitívny, ako bola laminátka pred 10 rokmi, napreduje však míľovými krokmi a každá novinka je prepracovanejšia, tiež sa teda javí rozumnejšie kúpiť novú a krajšiu skôr, než staršiu, ale (možno…) kvalitnejšiu. Keramika má jedno veľké špecifikum, s ohľadom na spôsob výroby po sériách nebýva problém dostať sa na výborné ceny aj u luxusného materiálu bez kompromisov v kvalite… Ale len ak potrebujete pár štvorcov, pretože dokúpiť rovnakú už nebude možné. Takže do chodbičiek bez problémov, ale rovnaká dlažba do celého domu už bude oriešok.

 

Na záver kapitoly o cene zhrnutie – Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, skutočne kvalitný výrobok kúpite, či z laminátu, dlažby, dreva, alebo korku, za podobnú cenu okolo 30 Eur/m2. Veľké rozdiely nastávajú, ak sa chceme dostať s rozpočtom na spodnú hranicu, pri ktorej je kvalita dostačujúca na normálne používanie a rozumnú životnosť aspoň 15 rokov. Tu vyhráva jednoznačne laminát s 13 Eurami za meter. Pri rozpočte okolo 30 Eur už sa dá uvažovať o dreve, alebo korku pevne daného vzhľadu, s tým, že sa cena sa u nich zvyšuje s exkluzívnym vzhľadom. Dostanete sa tiež k peknej a kvalitnej dlažbe, alebo vinylu najrôznejšieho prevedenia. Kúpiť kvalitný materiál v zľave je možné, každá kategória má ale svoje špecifiká, ktoré je dobré poznať a radšej sa nespoliehať na to, že práve Váš prípad je tá výnimka. Ak sa vám zdá cena privysoká, neľakajte sa, píšem o skutočne finálnej cene „štvorcové metre bytu krát eurá“, sú v nej zahrnuté aj okrajové lišty, doplnky a kde je to nutné aj práca, baťovské cenovky nechávam tvorcom katalógov.